středa 2. února 2011

Bus about Oslo again

V neděli jsme se s holkama rozhodly, že informací není nikdy dost, zvlášť pak, když vám je někdo nabízí zadarmo, a vydaly jsme se na další sightseeing bus napříč Oslem. Tentokrát byl výlet zaměřený zase na jiná místa a památky, tak jsme se vůbec nenudily.


Muzeum Vikingských lodí
Za normáních okolností se platí vstupné, nicméně my, chudí zahraniční studenti, jsme měli návštěvu sponzorovanou univerzitou. V muzeu jsou tři vikingské lodě nalezené ve vodách Oslo fjordu. Dvě jsou poměrně výborně zachované, jelikož měly to stěstí, že se potopily tam, kde je jílovité dno. Do toho se zabořily, časem byly jílem celé zasypány a zkázonosný kyslík se k nim neměl šanci dostat. Poslední loďka, chudák, se potopila do písku a moc z ní nezbylo.


Skokanský
můstek Holmenkollen
Další zastávkou, nebo lépe řečeno přibrždění-blik-fotka-jedeme, byl světoznámý skokanský můstek Holmenkollen. Zrovna nějaký odvážlivec skákal. No, krom toho, že se málem vysekal, to musel být teda let. Ale nedívím se, že málem upad, vzhledem k tomu krásnému výhledu a sluníčku kráčel pravděpodobně náš milý skokan ve stopách pana Hrušínského ve filmu Vesničko má středisková: "Že vy jste se zase kochal, pane doktore?" :)
*Adélka dodává: 23.2. zde začíná Mistrovství světa ve skoku na lyžích :-)


A co hafani? Mají si kde hrát?
Vy, co mě dobře znáte, jistě víte, že jakmile se někde šustne něco, co se týká hafaní tématiky, tak jsem jedno ucho. Tak tedy, v průběhu poznávací neděle jsem zavítali i na místo, jediné místo v Oslo, kde si můžou hafuškové pěkně v klidečku, bez vodítka hrát a vyměňovat si své psí názory. Od dogy až po nejmenšího jorkšíra, všechno se to tam mele dohromady na jednom plácku. A kde...no přece v parčíku za kopulujícíma sochama...doufám, že se pejskové neinspirují, to by bylo ale nových ras! :)


Kopulující sochy, pravda nebo výmysl?
No, jak se to vezme. Pan Gustav Vigeland, který má toto dílo na svědomí, to tak každopádně nezamýšlel. Hlavní myšlenkou, která se táhne celým Vigelandovým parkem, je cyklus života. Ony kopulující sochy ve skutečnosti znázorňují jednotlivé etapy v životě lidském. Od narození, přes dospívání, založení rodiny, vnoučata, až po stáří a smrt. Najdete tu kupříkladu babičku, jak radí vnuččce, nebo taky muže, jak v zlosti odhazuje svou ženu v dál. Nu, ze života...

Výhled na Oslo fjord
Myslím, že k tomuto není co dodat...









3 komentáře:

  1. Kdy vám vůbec začíná škola? Jaké to tam je ve škole? A co nějaké šklolní předměty? A nebo taky školní profesoři? ;)

    OdpovědětVymazat
  2. Škola už dávno začala :) Asi před třemi týdny. Já mám celkem tři předměty - Norštinu, Abnormal psychology a Current issues in Cognitive Neuroscience. Třetí jmenovaný předmět se však vyučuje pouze jeden měsíc - v březnu :) Takže chodím do školy pouze na dva předměty (norština je vyučována 2x týdně po 3 hodinách). A zatím to nevypadá zle, přednášky jsou opravdu zajímavé a hlavně prezentace jsou fakt promakané, vyučující sympaťák, rozumíme všemu :) A ta norština není zas tak těžká, docela se už chytám a vyučující nám nosí do hodiny kafe, čaj a sušenky! :) Miluju Oslo :-p Zkoušek se však bojím víc... zaměřují se tady mnohem více na samostatné kritické myšlení, na názory a na četbu než u nás. Knížky online nebo výpisky jsou nemyslitelné, v knihovně nedosažitelné, protože jsou to knihy třeba z roku 2010, takže jsme si je museli koupit za velmi drahý peníz a teď je musím přečíst :( Součástí závěrečné 3-hodinové zkoušky bude i esej.. :( Ale zas když to všechno zvládnu, tak už 2. května budu mít padla! :)

    OdpovědětVymazat